masbesk_web2

 

Brf Björnen har tre tvättstugor för ”veckotvätt”. Det finns två tvättstugor samt spontantvättstuga i höghuset, samt en tvättstuga och spontantvättstuga i låghuset…

Varje tvättstuga består av två tvättmaskiner som automatiskt väger tvätten och doserar tvättmedel, (se längre ner i texten), en mangel, torktumlare och ett torkskåp. Du som boende använder den tvättstuga som du anser är lämplig eller passar. Sedan finns även i höghuset en tvättstuga för spontantvätt, samt i samma rum en maskin för grovtvätt. Bägge ligger alltså i samma tvättstuga…

BOKNINGAR

Du bokar din tvättstuga från de digitala tavlor som vi har i varje trappuppgång, eller så kan du boka från en dator i hemmet eller från arbetet. Det går även att boka via mobiltelefon.  Lägg sedan gärna ut länken till bokningen på din dators skrivbord, så kommer du snabbt åt den.els_tavla2_trappaweb

Du kan via dessa tavlor se vilka bokningar du gjort samt göra ändringar. Du ser vilka tider som är lediga. När du bokat din tvättid, så är det ingen annan som kan komma in i tvättstugan. Om du avslutar din tid innan ordinarie sluttid, och bokar av, loggar ut, så kan någon annan få tillgång till tiden, om det är så att det finns tillräcklig tid för ett tvättprogram.

Systemet känner av hur mycket tid som behövs för en tvättid, och det går inte att boka om det inte finns tillräckligt med tid fram till nästa tvättid. Om det är ledigt på tiden innan din bokade tid, så kan du gå in 2 timmar tidigare och påbörja ditt pass. Glöm inte logga ut sedan…


TVÄTTMEDELSDOSERING

Våra tvättstugor har  automatisk tvätt- och sköljmedelsdosering från en central enhet. Du behöver alltså inte eget tvätt- & sköljmedel om du inte vill. Våra tvättmaskiner väger tvätten och doserar tvättmedel efter vikt. Vårt tvätt- och sköljmedel är Svanenmärkt. Du kan välja bort den automatiska doseringen om du vill tvätta med eget tvättmedel. Se anslag på väggen över hur du kan välja program och välja bort tvätt- och sköljmedel.


SPONTANTVÄTT, GROVTVÄTT & TORKRUM

I låghuset och höghuset finns en ”spontantvättstuga” där du kan ta en tid om det kört ihop sig och du behöver en
tvättid snabbt. Den går inte att boka, utan är det ledigt är det bara att tvätta. Även här har du en separat tumlare för din spontant tvättade tvätt.

I samma tvättstuga som spontantvätten i höghuset finns även en tvättmaskin för grovtvätt som förser bägge husen.

tvattkorg_rensadweb

Den bokas även den via tavlorna i uppgångarna. Här tvättar du dina grövre textilier såsom mattor, bäddmadrasser och annan tyngre tvätt i hushållet. Samt gärna även om du har hund eller katt; filtar och dynor för djuren. För att skona våra vanliga maskiner från tungt slitage så skall all grovtvätt tvättas i maskinen för grovtvätt.

Inloggning för grovtvätt sker vid torkrumsdörren, mittemot grovtvättstugan.

När du bokar för grovtvätt får du även via systemet tillgång till det stora torkrummet för grovtvätt. När du bokat grovtvätten, så är fortfarande dörren olåst, i motsats till de vanliga tvättstugorna. Detta för att det behövs tillträde till spontantvätten. Som noterats ovan, så öppnar du grovtvättmaskinens tvättning genom att logga in vid torkrummet. Men din bokade tid i grovtvätten kan ingen annan än du nyttja. Den sista tiden för kvällen på grovtvätten, har en utökad torktid i torkrummet. Du kan då låta din tvätt hänga kvar och torka över natten, men måste vara där före kl.07.00 och hämta ut din torra tvätt, innan nästa tvättande går på.

För att grovtvätten skall vara tillgänglig till det den är avsedd för, så är det alltså inte tillåtet av tvättning av vanlig ”veckotvätt” i denna maskin.


TVÄTTIDER

Tvättiderna i bägge husen vanliga tvättstugor är uppdelade i fyra block. Från 07.00-10.00, 10.00-13.00, 13.00-17.00 samt 17.00-21.00. Alltså lite längre tider på de sista tiderna. Här vill vi gärna att de som är hemma dagtid, helst använder de tre första tiderna, så att de som jobbar har möjlighet att kunna tvätta när de kommer från jobbet.

Sista tiden på dagarna har en förlängning på en timme. Det är inte en förlängd tvättid, utan en ”sablar-glömde-tvätten-tid”. Efter kl. 21.00, får inga maskiner vara igång, detta  för att inte störa dem som bor i närheten av tvättstugan. Den extra tiden finns ifall det händer något på kvällen, och om vederbörande skall upp och jobba tidigt, så går det annars inte att komma åt tvätten. Men sista tiden; en timme extra hämtningstid.eeles_wb

Är inte tvättstugan ”tagen i besittning” 90 minuter efter startad tvättid, i höghuset, 60 minuter i låghuset, (skillnaden beror på personliga problem i höghuset) så är den fri att att bokas av alla och envar. För att inte de som bor i närheten av tvättstugan skall störas av otillåtna tvättider, så startar systemet upp vid de klockslag som gäller, samt stänger ner när det är sluttid på kvällen…

Grovtvätten
har för närvarande samma tider som vanliga tvättstugorna.
Tiderna ligger i nuläget kl. 07.00-10.00, 10.00-13.00, 13.00-17.00 och 17.00-21.00.  Den sista tiden 17-21, har även en förlängning på sin torktid, genom att du kan låta tvätten hänga kvar till morgonen, men du måste vara där för kl.07.00 och tömma torkrummet innan nästa går på, och det då bara är deras tagg som gäller för inpassering.

 

RENGÖRING

Tvättstugor kan ofta vara en källa till irritation och konflikt. För att det i görligaste mån skall gå smidigt och utan problem så har vi följande regler:

hundhar_luddkombiweb

  • Tvättstugans golv skall sopas och torkas efter avslutad tvätt. Luddlådor, facken för tvättmedel torkas ur, samt eventuella filter töms och rengörs, tvätthoar urtorkas. Maskinerna skall vara avtorkade och rena när vi lämnar tvättstugan. Tvättmedel för golv och bänkar finns i tvättstugan.
  • Har du hund eller katt, så skall tvättrumman urtorkas så slipper nästa tvättande få sin tvätt förstörd av djurhår.
  • Tomma förpackningar från tvätt- och sköljmedel slänger vi i sophuset, i avsett kärl.
  • Papperskorgen i tvättstugan är endast till för ludd från tumlare samt damm och skräp som vi sopat upp från golvet. Inget annat.

Med dessa enkla, väldigt fundamentala regler, och om vi alla hjälps åt, så har vi eliminerat allt som eventuellt kan störa den som kommer efter oss…

Välkommen till en fräsch tvättstuga!