sophus2_minskadweb

Här har vi vårt miljöhus. Det är där vi gör vår källsortering, så att vi kan var med och återvinna så mycket som möjligt…

Vi har två rum, ett för hushållsavfall och kompost, samt ett lite större för källsortering och grovsopor. Det finns tydliga skyltar i bägge avdelningarna om hur sorteringen skall ske.

Du kan enkelt och gratis beställa ett eget kort för att kunna köra upp dit med dina sopor som vårt soprum inte tar hand om. Det är gratis avlämning av avfall hos SRV.

Här hittar du öppettider hos SRV.


MATAVFALL

Vi har sortering av hushållsavfall i Brf Björnen. Det innebär att vi sorterar ut det ur vårt hushålls avfall som går att återvinna. Här på länken hittar du lite info från SRV om detta med att  sortera matavfall. I vårt återvinningshus har vi bruna kärl/tunnor för vårt komposterbara avfall.

Du har hemma hos dig en behållare som du sätter en speciell kompostpåse i; vilken du sedan slänger i den bruna tunnan i vår avdelning för hushållssopor. Denna påse kan du sedan hämta i vårt miljöhus; den finns även på t.ex. Maxi också.


Det du kan lägga i din bruna avfalls påse är:

 • Rester av kött, fisk, skaldjur
 • Pasta, ris, potatis, nudlar m.m.
 • Rester av bröd, äggskal
 • Rester av grönsaker, frukt
 • Teblad, tepåse, kaffesump, filter
 • Hushållspapper, färgade- och ofärgade servetter

 

Det du inte kan lägga i din kompostpåse är:

 • Snus, cigaretter, aska
 • Kattsand
 • Damm, dammsugarpåsar
 • Blöjor, bindor
 • Vinkorkar, kapsyler
 • Glasspinnar, ätpinnar
 • Stearinljus
 • Blomjord, krukväxter

Vad händer sen med ditt matavfall?

Matavfallet genomgår biologisk behandling och omvandlas till biogas, biogödsel eller kompostjord. Biogas kan man bland annat köra bil på och biogödsel används för ekologisk odling. Det brännbara avfallet förbränns i Högdalens kraftvärmeverk. Där blir det värme, el och varmvatten till våra bostäder.


Hushållssopor

I ena delen av miljöhuset så har vi ”Hushållsavfall”. Det är i princip det som blir över från ditt hushålls matlagning och som inte är Komposterbart. Där sorterar du sedan i vårt utrymme för Grovsopor ut det som är metall, plast och glas enligt nedan.


Grovsopor & Källsorteringskärlen

 atervinning_web

Vi källsorterar Kartong, Tidningar, Metall, Batterier, Lampor, Lysrör & Energilampor, Elektronik, Plast, Glas: färgat och ofärgat. Allt detta har sin egna behållare.
Här skall alltså allt hamna rätt för att inte ställa till problem i slutändan.

Tidningar: Tänk på att inte lägga dina tidningar i en plastpåse när du slänger dem.

Kartong: Dina kartonger viker du ihop eller stampar sönder (även äggkartonger) så de blir platta, för att minska volymen, så slipper vi ha flera dyra extra transporter med tömning av kartong…

Batterier & Lampor: Vi har även särskilda behållare för glödlampor, lysrör, energilampor och för batterier. En för varje. Där kan du sortera dina energiprodukter.

Plåtburkar: Har egna kärl. När du slänger konserv- och plåtburkar som det varit mat i, spola ur helt hastigt, så blir det inte så mycket lukt i soprummet.

Plast: Vi har ett speciellt kärl för enbart plast. Här slänger du dina rengjorda förpackningar av plast. Är de inte rena, så skall de hamna i ”Hushållssopor”…

Glas: Vi sorterar färgat och ofärgat glas. Tag av korkar och kapsyler på flaskor och burkar, lägg dessa i sitt rätta kärl.

Men återigen: Läs på de skyltar som finns i Grov- och hushållsopsrummen!

För allas trevnad, så tänk på att inte slänga flaskor mellan kl.22.00-07.00. Det är störande för boende nära sorteringen om det slamras med flaskor  sen kväll och tidig morgon…

Grovsopskärlet

Vi har i hörnet inne bredvid Recyclinghyllan en behållare för Grovsopor, där du kan slänga in ditt grovavfall. Här kan du slänga grövre saker från ditt hushåll som inte hör hemma i något av våra kärl för återvinning eller inte får plats i dessa. Där finns uppmärkning vad som går under rubriken ”Grovsopor”. Ställ inget på golvet framför kärlet. Går det inte ner i kärlet är det troligen så att du skall åka upp med just detta till SRV. Det är gratis.

Observera att sängar, dörrar, vitvaror, rester från skåp, stommar, dörrluckor, karmar och annat från en eventuell ombyggnation inte slängs i Grovsopor. Det har du själv ansvaret för att köra upp med till SRV. Det är gratis avlämning där.


Miljöfarligt avfall

Vi har i Brf Björnen även en bur för miljöfarligt avfall. Där kan du i olika kärl sortera ut det du skall kasta. Det är en mycket fin sak som inte många föreningar har; det innebär rent praktiskt att du inte behöver åka till SRV’s återvinningsstation för att kasta miljöfarligt avfall.

Är det riktig större upplagor av färgburkar och liknande bör du dock överväga att åka upp till SRV och kasta det. Det är gratis.

Här exempel på miljöfarligt avfall du kan sortera i vårt miljöhus samt tillägg om det behövs särsortering av något av avfallet.

 • Aerosolspray, hårspray och spraydeodorant.
 • Bekämpningsmedel, insektsspray, träskyddsmedel och ogräsmedel.
 • Diverse kemikalier, batterisyra, ammoniak, lut och kalklösare.
 • Diverse oljor, spillolja, smörjolja och motorolja.
 • Fotokemikalier, fix och framkallningsvätska.
 • Färg-, lack- och limrester nagellack, burkar med intorkad färg, penslar och rollers med rester av olje- och lackfärg.
  Burkar med rester av vattenlöslig färg hanteras även i samma insamlingssystem som farligt avfall.
 • Kvicksilverhaltiga material, äldre febertermometrar.
 • Lösningsmedel, thinner, lacknafta, penseltvätt, bensin, terpentin, fotogen, T-sprit och aceton.
 • Rengöringsmedel, silverputs, kalkborttagare, polish, golv- & ugnsrengöringsmedel, blekmedel & fläckborttagningsmedel.
 • Småbatterier. Knappcellsbatterier, mobilbatterier, alkaliska batterier.
 • Bilbatterier.

Vi på SRV hanterar vattenbaserad färg som farligt avfal

Mediciner och läkemedel lämnas till apotek.


Återvinnings-hyllan

I källsorterningsrummet har vi en hylla för ”egen återvinning”, grannar emellan. Där kan vi som medlemmar ställa våra lite finare, hela, fungerande saker som vi hoppas att någon granne i föreningen kanske vill ha och behöva. Antingen hemma, i torpet, på kolonin osv…atervinningshyllla_web

Datummärkning

När du har något som du vill ställa in på hyllan, så tar du en etikett från rullen som sitter där, tar pennan bredvid, och skriver på datum då ställde in ditt föremål, sätter sedan på lappen på föremålet. Det får sedan stå en månad. Därefter kastas det…

Gynna grannarna

Finns det inget datum på föremålet, så slängs det per omgående. Annars får vi en helt okontrollerbar hylla. Så tag dig den tiden, ca 20 sekunder, och skriv på datum, det gynnar dina grannar och miljön. Allt som du ställer in skall alltså ha något värde, vara helt. Om du lägger dit något klädesplagg, så skall det var rent och nytvättat. Hyllan står i källsorteringsrummet…

Välkommen att återvinna något till dina grannar!


 

Kompost av växter

I vår kompost på stora parkeringens norra del; slänger vi våra gamla blommor, krukväxter, rens från vår uteplats, och även vår julgran. Tänk på att ta bort plast- eller lerkrukor från växterna, och släng dessa i avsett kärl i vårt miljöhus. Komposten finns inte vid miljöhuset, utan ligger på stora parkeringen, vid norra gaveln på norra garagelängan. Du ser den där som en större fyrkant av betong med trägrind och en blå skylt med texten ”Kompost”.

Där slänger vi vår jord och våra växter…

Här nedan på loggan kan du nå SRV- Södertörns Renhållningsverk för info om det är något som du undrar över…